Ви увійшли як Гость
Група "Гости"Вітаю Вас Гость!
Вт, 19.03.2024, 12:14
Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Модератор форуму: Таня, Вікторія, Roksolana  
Ходорівська балачка » Форум нашого міста » Наш дім. » Великдень!!! (Цей день чекаємо ми всі, постимо, готуємося, і святкуємо)
Великдень!!!
RoksolanaДата: Чт, 09.04.2009, 18:24 | Повідомлення # 1
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 37
Нагороди: 1
Статус: Offline
Шановні мої, ця тема для обговорення традицій у наших родинах, як бабці наші готувалися до Великодня, пекли паски, коптили ковбаси дідусі. Як Ви тепер готуєтеся, постите, молитися, і вже як бджілки починаєте бігати по домівках в приготуванні до найбільшого в році Свята. Також пишіть один одному привітання зі святами.
Прикріплення: 3685111.gif (153.2 Kb)
 
RoksolanaДата: Чт, 09.04.2009, 18:36 | Повідомлення # 2
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 37
Нагороди: 1
Статус: Offline
На найближчих вихідних кожна родина піде до церкви на Богослужіння і посвячення лози після, ось вам кілька приповідок для вітання один одного з приближеням Великодня:
Верба б”є, не я б”ю,
За тиждень – Великдень!
Уже недалечко
Червоне яєчко

Лоза б”є, не я б”ю,
За тиждень - Великдень!
Будь здоровий, як вода,
І багатий, як земля.

 
RoksolanaДата: Чт, 09.04.2009, 18:40 | Повідомлення # 3
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 37
Нагороди: 1
Статус: Offline
Ось який прекрасний вірш Ігора Калинця:
Писанка
Виводить мама дивним писачком,
по білому яйці воскові взори.
Мандрує писанка по мисочках,
із цибулиним золотим узваром,
з настоями на травах і корі,
на веснянім і на осіннім зіллі –
і писанка оранжево горить
у філіграннім сплеті ліній.
То вже вона, як дивовижний світ,
то вже дзвенить, як згусток сонця,
буяють буйно квіти у росі,
олені бродять в березневім соці.
І стилізовані сплітаються сади
у маєві густих обрамлень,
мереживом найтоншим мерехтить
геометричний космацький орнамент.
І я поплив у світ дитячих мрій
на білі колискові оболоні...
Котились писанками із гори
ясні сонця у мамині долоні.
Прикріплення: 5824219.jpg (101.5 Kb)
 
RoksolanaДата: Пт, 10.04.2009, 17:08 | Повідомлення # 4
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 37
Нагороди: 1
Статус: Offline
Багато господинь скоро будуть пекти смачні Паски. Як прекрасно пахне гарячими пасочками з духовки, відчувається приближення свят. Прошу пишіть рецепти пасок, адже вони є різні: з родзинками і цукатами, просто родзинкові, сирні , лимонні та інші.

Пекти паску – непроста наука. Не кожній досвідченій господині вдається щоразу досягти успіху. Етнографічні записи свідчать, що до цього ритуалу господиня одягала чисту сорочку. Готували тісто здебільшого опарним способом, коли воно підходило двічі, господиня, промовивши: «Господи, благослови Своїм Духом Святим», виробляла паски, зверху з двох смужок тіста викладала хрест і колоски. Пасок пекли багато, не лише для членів своєї родини, а й для вбогих.
Паску пекли лише раз на рік, і кожна господиня намагалася зробити її найсмачнішою. Звісно, це залежало від уміння та від складових, наприклад, яєць клали навіть по 130 штук. Кажуть, що паска на самих жовтках довго не черствіє. Нині рецепти дещо спростилися, однак головні правила приготування цього ритуального виробу збереглися. Пропонуємо кілька порад, що можуть допомогти у цій справі.
- Дріжджі мають бути свіжими, світлими, мати приємний запах.

- Духовку варто прогрівати якомога довше, перш ніж покласти виріб.

- Борошно брати лише вищого ґатунку, неодмінно просіюйте його.

- Масло треба свіже, високої жирності, без хімічних добавок.

- Форму заповнювати тістом на чверть, а в піч ставити тоді, коли тісто піднялося на третину форми.

- Ліпше не ходити кухнею, доки печеться паска чи бабка. Та й господині не варто сідати, інакше булка не виросте.

- Готовий виріб ще у формі треба покласти на решітку, щоби дно не відіпріло.

- Виймати з форми, коли трохи схолоне, але не зовсім холодну.

- Щоб висока паска не «сіла», її, діставши з форми, треба покласти на рушник, розстелений на матраці або тугій подушці.

Господині радять вимішувати тісто майже годину, воно мусить добре відставати від рук. Форму треба заповнити тістом на третину – під час випікання паска підійде. Готову накривають рушником, щоб пом’якшала. Доки печуться паски, не можна відкривати духовку – тісто «присяде». Вважають, що перед випіканням треба завісити вікна. Якщо хтось загляне у вікно, коли готують тісто, паски не вдадуться. (з "Сім'я і дім")
biggrin Ось такі поради дають досвідчені господині, як на мене, то це дуже допомогає молодим.

 
ТаняДата: Пн, 13.04.2009, 08:44 | Повідомлення # 5
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 28
Нагороди: 0
Статус: Offline
СТАРОВИННИЙ РЕЦЕПТ ПАСКИ
1 кг борошна, 100 г вершкового масла, 160 г цукру, жменя родзинок, 400 г молока, 70 г дріжджів, 3 яйця, дрібка солі.
У теплому молоці розчиняють дріжджі, додають половину мірки борошна, замішують тісто і ставлять для бродіння у теплому місці на 3 години. Потому додають інші продукти і добре вимішують. Родзинки слід попередньо намочити і додати у тісто, обвалявши у борошні.
Тістом заповнюють змащену форму на 1/3 і дають підрости. Перед випіканням змащують яйцем, посипають товченими горіхами.
 
ТаняДата: Пн, 13.04.2009, 08:47 | Повідомлення # 6
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 28
Нагороди: 0
Статус: Offline
Перед тим, як випікати паску, господиня білила й прибирала хату. Сама вона чистенько вбиралася, одягала білу сорочку. З чистими і світлими думками, з веселим настроєм замішувала паску. Спекти добру паску вважалося найважливішою подією па Великдень, бо з того, якою вона спечеться, судили про долю всієї сім'ї.
Рідні в цей день не повинніі сваритись і гніватись між собою. З випіканням паски господиня пов'язувала долю свою та родини. За її зовнішнім виглядом визначали майбутнє: Якщо паска збоку трошки надтрісне — на добро і багатство; зверху трісне — чекай протягом року біди; западеться — хвороба.
Великодню паску печуть у четвер і суботу, і майже ніколи у п'ятницю, бо "Великодня П'ятниця більше свято як Великдень".
 
ТаняДата: Пн, 13.04.2009, 08:49 | Повідомлення # 7
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 28
Нагороди: 0
Статус: Offline
Паски гарно прикрашали пасковим хрестом, кісками, сонечками, голубами, ружкамп... Для дідусів і бабусь виробляли Великодній хрест, на пасці батька — дубовий лист із косицямн, для матері — ружки з барвінком, для дівчат —голубочків у парі, "косиці". Дівчата стараються з цієї паски з'їсти "косиці" — квіточки, щоб квітнути і розвиватись як зіллячко навесні. Для дітей поверх паски роблять квадратні та напівовальні кліточки, а в них "ружі". їх роблять з посіченого валочка, згорненого у коло. По краях паски ставлять "обруч". Крім прикрашання тістом, верх паски оздоблювати збитими білками з цукром, кольоровим пшоном, маком.
Як тільки паску освячували, всі поспішали додому, щоб скоріше поснідати, бо постували всю п'ятницю і суботу. Вірили, чим швидше прийдуть додому, тим "краще буде йти господарство", "скоріш робитиметься робота".

За столом, після молитви, господар відрізав од великої паски шмат і ділив між рідними. Краяли лише посвяченим ножем. Відрізати три цілушки, які потім ставили у насіння пшениці, жита, льону, — щоб гарно росли, щоб зерно було повним і "мушка не чіплялася". Крихти з паски висівали під хатою, щоб там виросло пахуче зіллячко — маруна.

 
ТаняДата: Пн, 13.04.2009, 08:50 | Повідомлення # 8
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 28
Нагороди: 0
Статус: Offline
Христос воскрес!"-десь пролунало,
І на душі святково стало.
Ось кошики із рушниками
Несуть до церкви із пасками.

Святково свічки засвітились,
І всі частунки освятились.
"Христос воскрес"-лунають дзвони.
Хай зникнуть всякі перепони!

Хай у душі панує свято,
Хай успіхів буде багато!
Хай завжди і у всім щастить.
І хай вас Бог благословить!

 
ТаняДата: Пн, 13.04.2009, 08:52 | Повідомлення # 9
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 28
Нагороди: 0
Статус: Offline
Хай мир у серці Вашому панує.
Хай ангел Божий щастя Вам дарує.
Ісус Христос - здоров'я шле з небес.
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Хай в кошик вам ляжуть баранчик і паска,
Шматочок сальця, запашная ковбаска
І писанок пару з корінчиком хрону,
Хай плине достаток до Вашого дому!
ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 
ТаняДата: Пн, 13.04.2009, 08:53 | Повідомлення # 10
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 28
Нагороди: 0
Статус: Offline
Котилася писаночка з гори на долину,
Прикотилась прямісінько до нас у гостину,
А за нею йде Великдень, несе білу паску,
Дзвонить в дзвони, всім дарує радощі і ласку.
Відчиняймо воротонька, гостоньків вітаймо,
"Христос воскрес!" усі разом мерщій заспіваймо.
 
ТаняДата: Пн, 13.04.2009, 08:54 | Повідомлення # 11
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 28
Нагороди: 0
Статус: Offline
Явилась милість нам Господня
І оживила світ, немов в раю;
В знаменне світле свято Великодня
Вітаю щиро кожну я сім’ю.

Бажаю щастя й злагоди в родині
Та благодаті Божої з небес
І хай по всій лунає Україні:
- Христос воскрес!
- Воістину воскрес!

 
ТаняДата: Пн, 13.04.2009, 10:20 | Повідомлення # 12
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 28
Нагороди: 0
Статус: Offline
ДЯКА ДОБРОМУ ЧОЛОВІКОВІ
(Галицька легенда)

Коли Спаситель ніс хреста на гору Голгофу, то стрів чоловіка, що саме ніс яйця в кошику до Єрусалиму на продаж. Чоловік бачив, як тяжко Ісусові нести хрест, поставив свій кошик у рові при дорозі, а сам кинувся помагати Спасителеві. Ішли вони й несли хрест аж на гору Голгофу. Коли ж Ісуса вже розп'яли, пригадав той чоловік за свій кошик, та й повернувся на те місце, де його поставив. Приходить, дивиться, а в кошику всі яйця - пописані та й покрашені. Не поніс він їх більше продавати, а повернувся додому та й сховав як пам'ятку, бо мав те чудо за дяку від Христа за те, що допоміг нести хрест. Від того пішло крашення та писання яєць на Великдень.

 
ТаняДата: Пн, 13.04.2009, 10:21 | Повідомлення # 13
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 28
Нагороди: 0
Статус: Offline
Сирна паска

10 варених жовтків, 100 г вершкового масла, 400 г протертого свіжого сиру, 0,5 склянки сметани, 200 г цукру, ваніль.
Варені жовтки протерти через сито, додати масло і розтирати півгодини. Покласти протертий сир, ще розтерти. Потім додати сметану, цукор, ваніль і розтирати все разом. Помістити у форми і поставити на три дні на холод. І страва готова.

 
ТаняДата: Пн, 13.04.2009, 10:23 | Повідомлення # 14
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 28
Нагороди: 0
Статус: Offline
Радість з неба нам являє,
Паска красна днесь вітає,
Радуйтеся щиро нині -
Бог дав щастя всій родині,
Бог дав радість нам з небес -
Христос воскрес!
Христос воскрес!
 
ТаняДата: Пн, 13.04.2009, 10:25 | Повідомлення # 15
Сержант
Група: Модераторы
Повідомлень: 28
Нагороди: 0
Статус: Offline
Роман Завадович
ВЕЛИКОДНІЙ ПРИВІТ

На дзвіниці дзвонять дзвони
Великодні, голосні -
Всюди втіха, всюди гомін,
Всюди радісні пісні.
Це Ісус воскрес з могили,
І воскресла з ним весна,
Квіти сині, жовті, білі
Розсипає скрізь вона.
Великодніми піснями
Звеселяйте Божий світ,
Щоб почули й за морями
Українці наш привіт.

 
Ходорівська балачка » Форум нашого міста » Наш дім. » Великдень!!! (Цей день чекаємо ми всі, постимо, готуємося, і святкуємо)
  • Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:

Малеча - ресурс для сучасних батьків Від свята до свята! Українські пісніПиши українською Allsoft.ru - магазин софта Переводчик онлайн Test your Internet connection speed at Speedtest.net Баннера на заказ. Программы на SoftPortal.com Пчеловодство и апитерапия. Доктор Пчела. favicon.ru
Всі права захищено, адміністрація сайту не несе відповідальність за дії користувачів та може не поділяти думки дописувачів.
Використання матеріалів з даного сайту, можливе, лише при умові розміщення гіперпосилання на ресурс: www.khodoriv.at.ua