Знову привіт, я так захопилася темою неякісних продуктів, що вирішила добавити ще дещо цікавеньке......
Отож ....поїхали.....
Сьгодні говоримо прошкідливі харчові добавки! А чи знаєте ви, що Англійські вчені переконані в тому , що українська їжа небезпечна для здоров`я.
Вони з`ясували, що більшість харчових добавок, дозволених в Україні, шкідливі для здоров`я,
особливо для дитячого організму.
Учені попереджають, шкідливий вплив цих добавок може призвести до підвищеної стомлюваності, неспокійного сну
і навіть зниження розумових здібностей.
Дослідження англійських фахівців опублікувало авторитетне медичне видання - журнал «Ланцет».
Льодяники, морозиво, джеми - все це може загрожувати здоров`ю вашої дитини.
Українські та зарубіжні виробники вже не перший рік пхають нас харчовими добавками -
ароматизаторами, фарбниками, консервантами.
Їх додають куди завгодно - вже не завжди розумієш, що купив:
ковбасу з м`яса чи соєву з «ароматом, ідентичним натуральній свинині».
Ми вже звикли. Відкритим залишається лише питання про те, наскільки це все шкодить здоров`ю.
У лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни і медичної екології ім. Марзєєва повідомили,
що харчові добавки, які вивчали англійські вчені, досі дозволені в Україні.
За теорією, одержавши код Е і національну «прописку» в нормативах, будь-яка добавка вважається перевіреною щодо безпеки для людини. Таким чином, на сьогоднішній день виробники формально не порушують закон.
Проте з часом з`являються нові відомості про ту або іншу добавку.
Як, наприклад, кока-колу виготовляли з використанням кокаїну - і ніхто його шкідливим не вважав.
Ось деякі з дозволених в Україні добавок з кодом Е:
Е-102, тартразин
Жовтий фарбник. Застосовується в
морозиві, желе, пюре, супах, йогуртах, гірчиці тощо.
За своєю природою є кам`яновугільним дьогтем, відноситься до промислових відходів.
Надзвичайно небезпечний для астматиків.
Може викликати мігрень, свербіння і порушення зору.
А у дітей ще дратівливість, надмірну активність, порушення сну. Заборонений в багатьох країнах.
Е-110, жовтий «сонячний захід» FCF, оранжево-жовтий S
Додається в кольорову цукеркову глазур, джеми, забарвлені напої, пакетовані супи,
східні прянощі, соуси і ін.
Викликає алергічні реакції, закладеність носа, нежить, нудоту, болі в животі, гіперактивність.
Заборонений в багатьох країнах.
Е-211, бензоат натрію
Це консервант з властивостями антибіотика і підсилювача кольору.
Зустрічається в соусах для барбекю, прессервах, соєвих соусах, «фруктових» драже, льодяниках і ін.
Викликає алергічні реакції. Шкідливі властивості посилюються у поєднанні з Е-102 (тартразином).
Е-104, жовтий хіноліновий
Використовується в копченій рибі, кольорових драже, льодяниках від кашлю, жуйках.
Викликає запалення шкіри і підвищену активність у дітей.
Заборонений в Австралії, Японії, Норвегії, США.
Е-122, азорубін, кармуазин
Фарбник червоного кольору. Застосовується в марципанах, джемах, рулетах з варенням, йогуртах,
«коричневих» соусах, червоних напоях.
Викликає висип і алергії.
Заборонений в Австрії, Норвегії, Швеції.
В Австралії його включили в групу харчових алергенів, небезпечних для астматиків.
Е-129, червоний спеціальний
Може бути оранжевого кольору. «Проліз» в деякі солодощі, ліки, косметичні засоби,
вафлі та інші кондитерські вироби.
Може стати причиною раку, викликає алергію різних видів.
Заборонений в 9 державах Європи.
Е-124, понсо 4R (яскраво-червоний 4R), кошенилевий червоний
Можна виявити в салатних заправках, десертних топінгах, кексах, бісквітах, виробах із сиру,
салямі.
Канцероген - може викликати рак.
Провокує напади астми. Заборонений в багатьох країнах.